Voltaire, Candide of het optimisme

Beoordeling: 4 sterren

Niet elk wereldberoemd boek is ook direct een leuk boek om te lezen. “Interessant, ja; leuk, nee” is een terugkerend adagium op mijn site. Maar voor Candide of het optimisme geldt dat niet. Een historisch interessante tekst, een beroemd boek en ook nog eens leuk om te lezen.

Dat komt vooral doordat het een goed boek is: een boeiend verhaal, na enkele honderden jaren nog steeds leesbaar en een boodschap die je in zowel historisch opzicht als in hedendaags opzicht aan het denken zet. Ook is de filosofie van Voltaire heel duidelijk. Je gaat naarmate het verhaal vordert ook steeds meer hoofdschuddend en meewarig op Candide neerkijken. Wat een naïeveling…

Het pessimisme dat zo links en rechts door Voltaires tekst schemert,  is echter het andere uiterste. Deze wereld is misschien niet de beste aller mogelijke werelden, maar ook zeker niet de slechtste. Het is de wereld zoals hij is, waar wij het beste van moeten maken.

Deel dit bericht
Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.