Desiderius Erasmus, Lof der zotheid

Beoordeling: 2 sterren

Sommige teksten moet je als neerlandicus gezien en gelezen hebben. Lof der zotheid van Desiderius Erasmus is er zo één voor mij. De tekst is voor mij, als negentiende-eeuwer wel erg complex. De tekst leest niet heel soepel (in de hertaling door J.B. Kan). Dat komt in de eerste plaats door de lange klassieke zinnen, maar ook door de historische achtergrond en maatschappijkennis die nodig is om deze tekst te kunnen bezien in zijn context.

Dat wat Lof der zotheid in zijn tijd bewonderenswaardig maakte, maakt hem enkele honderden jaren later tot een moeilijk te doorwrochten geheel. Ik heb hem uiteindelijk niet uitgekregen: als historisch object interessant, maar niet als literair meesterwerk.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

2 reacties op Desiderius Erasmus, Lof der zotheid

 1. Ashley zeggen:

  In hoeverre denkt u dat lof der zotheid actueel is?

  • Wim Pelgrim zeggen:

   Erasmus spreekt over dusdanig algemeen menselijke thema’s, dat zij boek in de kern altijd actualiteit behoudt. Maar de boodschap aan de kerk van die tijd, is uiteraard achterhaald; de rol van de kerk is een heel andere geworden.

   De boodschap aan de pessimisten lijkt mij de meest waardevolle voor dit moment in de tijd. Denk af en toe zot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.