Bijbel (10)

Na vorige bijbelbesprekingen, deze keer drie grotere en afwisselende boeken: 2 Makkabeeën, Wijsheid en Wijsheid van Jezus Sirach.

2 Makkabeeën
Na het wat saaie 1 Makkabeeën wordt aan het begin van 2 Makkabeeën aangekondigd dat de historie voor dit boek leesbaarder is gemaakt. Die belofte wordt waargemaakt. Het blijft een kroniek en zoals al eerder bleek, lees ik de Bijbel meer voor de verhalende boeken, dan de non-fictiedelen. Dit boek kent dan ook veel politieke feiten, maar de schrijfstijl is afwisselender, onder andere door de brieven die integraal zijn opgenomen. Het boek is daardoor leesbaarder dan zijn voorganger.

Wijsheid
In dit boek zijn diverse interpretaties van de eerdere bijbelverhalen omgezet in feiten. Door ze op te schrijven is die subjectieve visie op gebeurtenissen en regels uit o.a. Genesis verworden tot waarheid. Er wordt dus ver teruggegrepen en het boek fungeert in zekere zin als een soort samenvatting van wat tot nu toe gelezen is. Dit boek kent mooie stukken, maar ook de nodige herhaling, vooral waar het het onderscheid tussen goed en slecht (of ‘niet goed’) betreft. Een bijzonder, maar ook mooi bijbelboek, wat mij betreft.

Wijsheid Jezus Sirach
Een zeer leesbaar bijbelboek waarin vooral heldere gedragsregels staan neergeschreven. Ook laat dit boek een geleidelijke maar duidelijke  overgang zien naar de christelijke (katholieke) interpretatie van de joodse leefregels. Bovendien geeft dit boek antwoord op de vraag waar ik al een tijd mee rondliep: waarom zou God zich alleen aan de joden hebben openbaard en niet aan alle volken op aarde? In Sirach 17:14 wordt het volgende antwoord op die vraag geformuleerd: “Want in de verdeling der volken van het ganse aardrijk heeft bij over elk volk een overste gesteld, maar Israël nam hij tot zijn deel aan, welke, zijnde zijn eerstgeborene, de tucht op voedt, en hij deelt hem mede het licht der liefde, en begeeft hem niet”. De joden zijn dus het begin, zijn eerste volk waaruit alle andere volken voortkomen. Geen onlogisch antwoord binnen de context van de Bijbel. Wanneer je echter de aanname niet onderschrijft dat alle mensen uit Adam en Eva voortkomen…

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.