Bijbel (9)

Na een reeks korte predikers, komen er weer een paar echte verhalen, waar ik zo enthousiast van werd bij het lezen van mijn kinderbijbel.

Tobit is een leuk verhaal dat goed is opgebouwd. Het is spannend, ondanks dat het boek erg voorspelbaar is en aan het einde alles goed komt. Wat mij opviel aan dit boek als onderdeel van de Bijbel is het voorkomen van demonen, engelen en duivels. Dit zijn altijd zaken geweest die in mijn beleving tot de afgoderij. Na wat naslag zie ik wat ik heb gemist bij het lezen van Jesaja en wat er in de complexiteit van dat boek verloren gaat als je het voor de eerste keer leest.

Het boek Judith voldoet ook aan mijn jeugdige enthousiasme voor de Bijbel: het is een spannend verhaal, feministich van aard, opvallend genoeg, maar het is niet zo diepgaand als Tobit.

Helaas gaat de Bijbel na deze meer verhalende boeken weer over op het historische: Makkabeeën. Evenals de andere kronieken zoals 1 Koningen en 2 Koningen boeide dit boek mij ook niet echt, aangezien niemand voor zijn lol een non-fictief feitenrelaas gaat lezen. De geschiedenis is interessanter beschreven dan in de boeken Koningen, maar feit blijft dat ik in de Bijbel zoek naar wat anders. Ik zie dan ook een beetje op tegen 2 Makkabeeën, al hoop ik daar wel de door Ross vertelde historie uit dit Bijbelboek aan te treffen.

Deel dit bericht
Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Één reactie op Bijbel (9)

  1. Pingback: WimPelgrim.nl - Bijbel (10)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.