Jacob Geel, Gesprek op den Drachenfels

Beoordeling: 4 sterren

Gesprek op den Drachenfels is een essay waarin Jacob Geel een fictief gesprek beschrijft dat tijdens het beklimmen van de Drachenfels (Duitsland) plaatsvindt. Aan het begin van mijn studie Nederlands (september 2002) heb ik deze tekst gelezen en hij stond mij nog helder voor de geest. Zeker ook omdat ik eind 2006 het boekenweekessay Niet te geloven van Gerrit Komrij heb gelezen, dat een soortgelijke opbouw heeft en mijn herinnering aan Gesprek op den Drachenfels levend hield (die moet ik binnenkort ook weer eens herlezen…).

Van Geels tekst heeft een mooie vorm en is, door het archaïsche taalgebruik en door een maatschappelijke afstand van 200 jaar, niet altijd even goed te volgen. Opvallend is dat de Romantiek die Van Geel beschrijft ook veel trekken van het Realisme heeft. Dat was ik vergeten of is me in 2002 helemaal niet opgevallen. Voor iedereen die een beeld wil krijgen van de visie op Romantiek en Verlichting blijft Gesprek op den Drachenfels een krachtige, mooie en (ondanks historische moeilijkheden) zeer leesbare tekst.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

4 reacties op Jacob Geel, Gesprek op den Drachenfels

 1. Pingback: WimPelgrim.nl - Gerrit Komrij, "Niet te geloven"

 2. J. zeggen:

  r. 2. plaatsvind
  r. 3. hij
  r. 4. ik
  r. 6. die

  “mijn studie Nederlands”

  • Wim Pelgrim zeggen:

   Beste J.
   Ik heb plaatsvind aangepast, evenals de ontspoorde zin, dank voor je bericht.
   De kritiek op ‘hij’en ‘die’ begrijp ik niet. Kun je die toelichten?
   Met vriendelijke groet,
   Wim Pelgrim

 3. Gijs zeggen:

  Prachtstuk, en ben het compleet met je eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.