[Anoniem], Karel ende Elegast

Karel ende elegast Beoordeling: 5 sterren

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165, ruim driehonderd na zijn dood, heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. In ‘Karel ende Elegast’ zien we hem in een opmerkelijke dubbelrol: de grote koning speelt – in opdracht van God – voor dief. Maar door aan het goddelijke gebod te gehoorzamen krijgt Karel de gelegenheid om de trouw van twee van zijn vazallen te toetsen.*

Het verhaal Karel ende Elegast is briljant in zijn eenvoud. Een complot wordt ontrafeld door onze Karel en ieder krijgt wat hij verdient. Maar ondertussen zit er zoveel meer in dit verhaal: middeleeuwse omgangsvormen, humor en een oorspronkelijk Nederlandse bijdrage aan de Karelepiek. Kortom: een belangrijk boek, een leuk boek en een goed boek.

*Naar: Bol.com

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Één reactie op [Anoniem], Karel ende Elegast

  1. Pingback: WimPelgrim.nl - [anoniem], "Ferguut of de ridder met het witte schild"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.