Bijbel (15)

In deze op twee na laatste post over mijn bijbelervaringen bespreek ik een aantal brieven van Paulus. Opvallend is dat veel van de brieven van Paulus over soortgelijke onderwerpen handelen. Verschillend daarbij is de focus op een bepaald thema bij een bepaalde groep. Bijzonder aan deze brieven en die in de volgende bijdrage is het inkijkje dat ze geven in de vorming van de eerste christelijke gemeenten.

De tweede brief aan de Korinthiers
Deze brief is niet heel indrukwekkend en veel minder opvallend dan de Eerste brief aan de Korinthiërs. Ook uit deze brief wordt duidelijk hoe de eerste gemeenten werken en de nadruk ligt op moraal en goed gedrag. Blijkbaar misdragen de Korinthiërs zich in de ogen van Paulus.

Galaten
Deze brief is een lastig te doorgronden theologisch epistel. De stijl lijkt totaal anders dan die van de brieven aan de Korinthiërs.

Efeziërs
De nadruk ligt in deze brief op de eenheid van de nieuwe kerk. De vergelijking met de kerk als één lichaam, die ik vanuit mijn kerkelijke periode nog kende, komt hier voor het eerst herhaaldelijk naar voren en duidt op een steeds sterker wordende groep, maar ook op meer concurrentie met andere groepen en religies. Zo wordt het besneden zijn, dat ook eerder al werd besproken, hier een duidelijk topic.

Brief aan de Filipenzen en Brief aan de Kolosenzen
Beide brieven zijn niet echt opvallend. Opnieuw komen thema’s als groepsvorming, verschillen van mening met andere groepen en religies en het topic besnijdenis aan de orde.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.