Bijbel (14)

Na de evangelisten gaat het rap met het lezen van de Bijbel. In deze bijdrage de Handelingen van de apostelen, de brief van Paulus aan de Romeinen en de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs.

De Handelingen van de apostelen
Ook in dit boek stond weer meer dan ik mij ervan herinnerde. Zo wist in niet dat de steniging van Stefanus in de Bijbel vermeld werd. Ook de handelingen van Saulus staan erin, maar ook dat wist ik niet: alleen het eerste stuk was bekend: de Emmaus-gangers, Hemelvaart en Pinksteren.

Ook vond ik het opvallend dat er veel historie in verwerkt zit die ik vaag nog wel kende. Ook is het leuk dat je de confrontatie ziet met het Griekse godendom en het feit dat ook toen al meerdere religies (Joden en Grieken) naast elkaar leefden in één stad.

Brief aan de Romeinen
De eerste brief aan de Romeinen lijkt als onderliggend doel te hebben de interpretaties van de Romeinse christelijke gemeentes bij te sturen. Interessante thema’s als de eigen wil komen voorbij en Paulus zet zich af tegen volken als de Romeinen en Joden. Het taalgebruik in deze brief is behoorlijk complex. Een interessante brief, maar je moet hem twee keer lezen voordat je er echt wat mee kan.

Eerste brief aan de Korinthiërs
In deze brief begint Paulus duidelijk afstand te nemen van de joodse regels zoals de traditionele joodse hoofdbedekking. Ook komt de positie van vrouwen duidelijk naar voren in deze brief. Qua vorm valt op dat deze brief veel concreter is dan de brief aan de Romeinen.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.