Hans Christian Andersen, Sproken en vertellingen

Beoordeling:4 sterren

Hoewel ik regelmatig in het Sprookjesbos kom, heb ik weinig van de sprookjes daar in originele vorm gelezen. Nu heb ik dat wel gedaan een aantal van de sprookjes en verhalen van Hans Christiaan Andersen.

De bundel Sproken en vertellingen is leuk. De schrijfstijl van Andersen is fijn, de verhalen lezen soepel en de taal is beeldend. Ik heb diverse bekende sprookjes gelezen, zoals De nieuwe kleren voor de keizer, maar ook voor mij nieuwe verhalen als De oude straatlantaarn.

En de verhalen kennen enkele opvallend negentiende-eeuwse kenmerken. Zo is het verzamelen van (volks)verhalen sowieso een typisch negentiende-eeuws gebruik. Maar de verhalen in oorspronkelijke vorm hebben ook een veel sterkere moraal dan in de 20e-eeuwse bewerkingen.

Deel dit bericht
Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.