James Bond: Moonraker (regie: Lewis Gilbert)

MoonrakerBeoordeling: 4 sterren

Vroeger vond ik Moonraker één van de beste James Bondfilms. Maar nu ik de film opnieuw gezien heb, is mijn waardering voor de film toch wat minder groot. Toch merk ik wel vanuit sentimentele gronden, dat het me moeite kost om de film maar drie sterren te geven.

Met Moonraker hebben de filmmakers een poging gedaan de verhalen weer naar de eigen tijd te brengen. Maar de Bondmakers hebben te veel hun beste gedaan om Star Wars te immiteren. Het is meer een science fictionfilm geworden, dan een spionnenfilm of actiefilm. Het grote ruimtegevecht is lachwekkend, evenals het amateuristisch gespeelde gewichtsloos zijn.

Moore blijft echter een briljante Bond en ook Jaws is een icoon die in deze  film een mooie rol heeft. Zijn verliefdheid op het meisje met de blonde vlechtjes is karikaturaal, maar humoristisch. Ook kent het verhaal mooie wendingen en enkele spannende momenten.

Met Moonraker blijft James Bond een filmreeks die veel zegt over de tijd waarin de film is gemaakt. Dat was met You only live twice al het geval en dat is in dit geval (helaas minder geslaagd) opnieuw gebeurd.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.