The Matrix Reloaded (regie: Andy Wachowski en Lana Wachowski)

Beoordeling: 4 sterren

Sentinels zwermen. Smith kloont. Neo vliegt… maar misschien is zelfs een Uitverkorene, met zijn verbazingwekkende nieuwe krachten, niet bij machte om de opmars van de Machines te stuiten. Wat is The Matrix? De vraag krijgt nog geen afdoend antwoord, en leidt naar een andere vraag: Wie schiepThe Matrix?*

Eind juni hebben Jessie en ik een Matrix-marathon gehouden: op een regenachtige zondag hebben we alle drie de delen gekeken. The Matrix heb ik vorig jaar al besproken op mijn website, vandaag en morgen voeg ik daar de delen twee en drie aan toe.
Deel twee is toch minder dan het eerste deel.  Er wordt veel meer aandacht besteed aan nog grotere special effects, zoals bij de achtervolging over de snelweg: de auto’s, vrachtwagens en motoren vliegen in het rond. Daarnaast wordt er een nieuwe laag aan de filosofische metafoor van The Matrix toegevoegd: de maker van The Matrix en de verhouding van hem met de wereld zet tot denken. De balans tussen de actiescènes en die filosofische metafoor is echter helaas te ver doorgeslagen naar de actie. Waar de eerste film een prachtige balans kende en daardoor op eenzame hoogte verkeerde wat betreft kwaliteit, bevindt deze film zich net iets boven het niveau van de actieblockbusters. Door het acteerwerk, de toch wel erg mooie special effects en spanning die de film toch kent, toch nog vier sterren.

*Gebaseerd op: Bol.com

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.