Nelleke Noordervliet, Pelican bay

Pelican bay Beoordeling: 5 sterren

Aan het eind van de achttiende eeuw wordt op een Caribisch eiland een gruwelijke moord gepleegd. Het slachtoffer is de vrouw van suikerplanter en slavenhouder Jacob Rivers. Zijn nazaat Ada van de Wetering gaat op zoek naar de ontrafeling van het mysterie. Ze gaat ook op zoek naar haar verdwenen adoptiebroer Antonio. Zijn aanwezigheid was in het gezin Van de Wetering een splijtzwam. Door de waarheid te zoeken over Jacobs leven probeert Ada tegelijk antwoord te krijgen op de vragen omtrent haar eigen leven die ze altijd heeft ontlopen.
De waarheid van het verre historische verleden is net zo complex als de waarheid van Ada’s persoonlijke leven. Het verhaal van Jacob heeft alles te maken met het verhaal van Ada. Alle levens worden geraakt door de koloniale geschiedenis van uitbuiting, onderdrukking en bevrijding. De plaats waar je bent geboren bepaalt aan welke kant je staat. Hoe die voorbestemming te doorbreken?

Voor de cursus Verhaalanalyse van mijn studie Nederlandse taal en cultuur heb ik in 2003 Pelican Bay moeten lezen. Toen las ik het boek (meermaals) voor het maken van een analyse. Nu kon ik het boek voor mijn ontspanning lezen. Toch laten de herinneringen aan de analyses van mij en studiegenoten me tijdens het lezen niet los: alles wat we destijds onderzochten komt weer terug. Toch heb ik het boek wel ten volle kunnen waarderen als argeloze lezer. In feite is Pelican Bay een geraffineerd opgezette ‘whodonit’. Hoe vaker je het boek leest, hoe duidelijker het antwoord dat tussen de regels door wordt gegeven je gaat opvallen, zonder dat Noordervliet uiteindelijk één antwoord geeft. Noordervliet is een goed schrijfster die stilistisch niet excelleert, maar in structuur, lekker lezen en verhaal een briljante roman heeft neergezet.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Één reactie op Nelleke Noordervliet, Pelican bay

  1. Pingback: WimPelgrim.nl - Nelleke Noordervliet, "Snijpunt"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.