Anna Bijns, ’t Is al vrouwenwerk: refreinen van Anna Bijns

't Is al vrouwenwerk Beoordeling: 4 sterren

Van Anna Bijns (1493-1575), levend en werkend te Antwerpen, is veel werk bewaard, voornamelijk in de vorm van refreinen: gedichten met een vaste slotregel per strofe die het thema aangeeft. Juist die ruime overlevering, zowel in handschriften als in gedrukte boeken, geeft aan hoezeer haar virtuositeit al tijdens haar leven erkenning vond. Maar ook in de moderne tijd wordt zij steeds weer opnieuw ontdekt.*

’t Is al vrouwenwerk laat zien dat Anna Bijns een begenadigd dichteres was die fel uit de hoek kon komen, maar ook literair haar vrouwtje stond. Inhoudelijk komen thema’s als de vrouw, macht en geloof regelmatig aan de orde en toont Bijns zich een betrokken vrouw die opkomt voor vrouwenrechten (wat haar helaas al heel lang in de feministische hoek houdt) en de katholieke kerk. Wat betreft de vorm verbaast ze regelmatig met mooie vondsten, klassieke verwijzingen en beeldspraken en gedichten die voor hun leeftijd van ongeveer 500 jaar nog steeds zeer leesbaar zijn.

*Naar: Bol.com

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.