“Wij Alexander” (regie: Rimko Haanstra)

Beoordeling: 5 sterren

Wij Alexander (naar een boek van Tomas Ross) is gebaseerd op het verhaal van de derde zoon van koning Willem III en Sophie van Württemberg. Volgens de geschiedenisboeken had deze Alexander maar een kort leven; van 1851 tot 1884. Groot is dan ook de verbazing van de psychiatriepromovendus Jan Giltay (Hugo Haenen) als hij in 1909 in een kliniek kennismaakt met een zekere Patiënt nummer 4 (Jacques Commandeur), die beweert dat hij prins Alexander is! Inderdaad weet de man opvallend veel van het leven aan het Hof….*

Op 8 november verscheen deze prachtige serie op dvd en toen ik hem onlangs in een winkel zag staan heb ik hem direct gekocht. In 1998 is deze serie op televisie uitgezonden en acht afleveringen lang zat ik wekelijks aan de tv gekluisterd. Niet alleen is het verhaal spannend en zijn de intriges briljant, ook de personages hebben een grote mate van geloofwaardigheid en je voelt direct met ze mee. Decors, sfeer, tijdsbeeld, alles aan deze serie is prachtig en iedereen, van orangist tot fervent republikein, zal genieten van Ross schrijverskwaliteiten gecombineerd met Haanstra’s regie en de acteerprestaties van Nederlands’ grootsten. Top!

*Bron: Bol.com

Deel dit bericht
Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

2 reacties op “Wij Alexander” (regie: Rimko Haanstra)

 1. C.Paul Ross zeggen:

  Inderdaad een zeer goede film; Het is in “onze” familie Ropss algemeen bekend dat Koning willem III een affaire had met Johanna Martina van Leeuwen * Sambeek 1818.
  Hieruit is een kind geboren te Haarlem: Johanna Regina van soest wat door Agardus Marinus van soest is erkend bij de geboorte en aangenomen als zijnde zijn kind. Agardus Marinus was Opperwachtmeester en Johanna Martina werkte in de gevangenis van Den Bosch. Johanna Martina van Leeuwen had Zwitserse voorouders met de naam Schirmer.
  Zou er bij de nazaten nog een drupje Romanov bloed te vinden zijn via DNA ?

  Ik heb ook voorouders Pelgrim/Pilgram in mijn kwartierstaat!

  Met Vriendelijke Groet,

  C.Paul Ross

 2. Pingback: WimPelgrim.nl - Thomas Ross, "De zesde mei"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.