7 zekerheden bewaarheid?

Toen ik als voorzitter van D66 ‘s-Hertogenbosch startte in 2015, deed ik dat met een belofte aan de afdeling: de 7 zekerheden van Wim Pelgrim. Aan het einde van mijn termijn is het wel zo gepast om daarop terug te blikken en te kijken in hoeverre ik deze zekerheden ook heb kunnen waarmaken.

De belangrijkste belofte was een toekomstbestendige structuur, cultuur en werkwijze. Zeker gezien de onrust in de afdeling in 2015 was dat nodig. En ja, er is een nieuw afdelingsreglement en er is een nieuwe structuur neergezet, die echter ook herzien gaat worden. Bovendien hebben we regelmatiger dan in het verleden contact tussen fractie en bestuur op een formele basis en zijn ook de informele contact hechter. Allemaal onderdelen van een toekomstbestendige afdeling die groei en macht aankan.

Daarnaast zijn er diverse slagen gemaakt in de communicatie zowel intern als extern. Met name het communicatieteam heeft hier vanaf 2017 veel aan bijgedragen. Het is zaak voor een nieuw bestuur en een nieuwe fractie om daar verdere opvolging voor te organiseren. Het archiveren van informatie en delen van stukken kan nog wel wat versterking gebruiken, maar de basisinfrastructuur is ook daarvoor aanwezig.

Met de afgelopen campagne hebben we laten zien verstandig en ruim te kunnen investeren, zonder financiële risico’s te lopen. Met een groeiend aandeel vrijwillige giften dat in 2017 de 10% overstijgt en ook in 2018 de 10% ruim zal overstijgen, is dit doel ruimschoots gehaald. Doel is nu die lijn voort te zetten naar 2022.

Een punt waar veel tijd en energie in gaat zitten is ledenactivering en dat was lastig zonder continue bemensing op dit onderwerp. Met de themagroepen hebben we in 2015 geprobeerd de leden langdurig te betrekken. Dat is geen succes gebleken in zowel betrokkenheid als inhoudelijke bijdragen. Daarom gaan we vanaf 2018 werken met projecten, een aantal projecten waarin u kunt deelnemen vindt u de website van D66 ‘s-Hertogenbosch. De 50% actieve leden hebben we dus nog niet gehaald. Maar rond de verkiezingen waren er ruim 60 mensen betrokken, een mooi aantal. En die 300 leden, daar zijn we bíjna!

Onze campagne wil ik op persoonlijke titel succesvol noemen. De evaluatiecommissie zal nog gaan bekijken of die conclusie terecht is, maar we waren aanwezig in de gehele gemeente met bijna 50.000 flyers, posters op alle borden en online op alle social media. En ook in het maatschappelijk middenveld krijgen we langzaamaan steeds meer netwerk. Bovendien zoeken we mensen uit dat middenveld actief op, zoals we dat bijvoorbeeld deden voor ons verkiezingsprogramma.

Het punt training dan: daar is niet veel vooruitgang geboekt helaas. Op regionaal niveau gingen diverse trainingen niet door, landelijk is er wel het een en ander aangeboden, maar dat is vooral voor mensen met uitgebreide politieke ambities. Een aandachtspunt voor de komende jaren: hoe ondersteunen we mensen die actief willen worden, zaken willen leren?

Op mijn laatste zekerheid: regelmatig contact met andere afdelingen is flink vooruitgang geboekt. Met de omliggende afdelingen en de regio zijn regelmatige contacten geweest, er is zelfs uitgebreid over samenwerkingsverbanden gesproken. Een helder plan implementeren bleek voor de verkiezingen onhaalbaar, maar wordt een dezer maanden opgepakt. Contact met de B5 is er met name op fractieniveau gekomen, maar ook tussen de besturen. Zo hebben we deskundigheid uitgewisseld in verschillende commissies rond de verkiezingen.

En daar staat de afdeling nu, dat is het startpunt voor het nieuwe bestuur. Dat is wat ik nalaat. En nu vooruit!

Deel dit bericht
Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.