Column D66 – Bestuursleden gezocht

Bestuursleden gezocht. Als je erop googelt, zoals ik ter voorbereiding op deze column deed, vind je nogal wat organisaties die bestuursleden nodig hebben. De Epilepsievereniging, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, badmintonclub Linne, de Zonnebloem en dan heb ik alleen nog maar een paar voorbeelden van pagina 1 gepakt. Voor een vrijwilligersorganisatie blijft het altijd een uitdaging om mensen te vinden die zich committeren aan een periode bestuurswerk.

En toch is het een van de leukste en leerzaamste plekken in een organisatie. Het leukst, omdat je met een club mensen samen aan hetzelfde doel werkt; in ons geval D66 tot een prettige en productieve partij maken. Dat doe je door het organiseren van gezellige avonden met inhoud, door in gesprek te gaan met mensen uit je eigen omgeving en in een club die vooral ook een gezellige hobby moet zijn.

Je komt in het hart van de vereniging te zitten. Waar de fractie en wethouders zich op de actuele politieke situatie richten, kun je als bestuurder langer vooruit werken en ben je bezig met de mensen op de achtergrond. In feite werk je toe naar de volgende verkiezingen, waar de gemeenteraad en het college het moeten doen met de uitslag van de vorige verkiezingen. Je leert op die manier de vereniging snel kennen: de mensen die nu met de inhoud bezig zijn, bestuursleden en fracties uit andere afdelingen, de regio en de landelijke vertegenwoordigers. Je bouwt op die manier een mooi netwerk op waarmee je mooie dingen kunt doen voor de afdeling. En mocht je later in de politieke arena actief willen worden, dan kun je je ervaring en netwerk inzetten voor je eigen woonomgeving.

En wanneer je twijfelt over je deelname aan het politieke spel in een gemeenteraad, dan is het een prachtige plek om te zien of de politiek bij jou past, in je leven past en welke bijdrage je daarin kunt leveren. Je staat wat meer aan de zijlijn, het kost je geen 20 uur per week, maar je krijgt wel een direct kijkje in de keuken. Zie het als het trainingsveld van de voetbalclub: is voetballen wat voor je? Maar je hoeft niet direct in de champions leaugue mee.

En voor ieder is er wat te doen. Het bestuur bestaat uit 7 rollen (liefst ook verdeeld over 7 personen). Naast een voorzitter (leiding nemen en externe contacten), secretaris (organisatie en interne communicatie) en penningmeester (financiën) zijn er vier algemene bestuursleden: ledenbeleid (leden werven en activeren), campagne&communicatie, talentontwikkeling&opleiding en de politiek secretaris (inhoud en debat). En met elkaar organiseer je van alles, van borrels tot masterclasses, van online en offline campagne tot inhoudelijke debatavonden.

D66 ‘s-Hertogenbosch zoekt in de komende tijd diverse bestuursleden. Per direct zoeken we een politiek secretaris, secretaris en bestuurslid ledenbeleid. Vanaf mei 2018 zoeken we een nieuwe voorzitter, per januari 2019 een bestuurslid campagne&communicatie en een penningmeester en per maart 2019 een bestuurslid talentontwikkeling&opleiding. Interesse? Kom kletsen over wat je wil, kom meekijken in een bestuursvergadering en kom meedoen!

Deel dit bericht
Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Één reactie op Column D66 – Bestuursleden gezocht

  1. Pingback: Column voorzitter D66 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.