Column – Reces: dan zit je stil?

https://vlaardingen.d66.nl/content/uploads/sites/255/2014/01/logo1.jpgIn de zomer ligt de politiek twee maanden stil. Net als in het onderwijs. Ik ben in beide actief, dus ik heb de afgelopen twee maanden op het strand gelegen of weer eens kennisgemaakt met mijn kinderen zoals politici graag doen. Deels klopt dat, maar grotendeels niet.

Het beleidsplan, het huishoudelijk reglement, het contact met de voorzitters uit van de buurafdeling en in de regio, contact met de wethouder, fractievoorzitter, uitzoeken en bijlezen van het archief van de afdeling, het voorbereiden van het nieuwe literatuurprogramma, planning van vwo 5, lesplanning voor de eerste periode, boeken lezen: je doet heel wat in zo’n reces.

Toch is een reces of zomervakantie een prettige tijd om alles even op een rijtje te krijgen. Politiek heeft iets onvoorspelbaars: op allerlei momenten veranderen de prioriteiten, moet de aandacht volledig naar een gevallen kabinet, een campagne, een onderwerp zoals het Theater aan de Parade, het puthuis of een brug zo links of rechts.

Ook kun je mooi vooruitkijken naar het politieke jaar dat voor je ligt: een jaar waarin de gemeente voor een spannende bezuinigingsopdracht heeft liggen. Een grote verantwoordelijkheid voor het college en de raad om daar op gepaste wijze invulling aan te geven. Maar ook voor het invullen van onderwerpen uit het collegeakkoord als de Graduate School en het Kenniscentrum in het Paleiskwartier.

Bestuurlijk een jaar waarin het activeren van leden, het invullen van onze themagroepen en het uitzetten van bestuurlijk beleid. Wanneer we dan september 2016 schrijven komt de afdeling alweer in een heel andere fase terecht: dan gaat het bestuur de eerste stappen zetten op weg naar de voorbereidingen van de verkiezingen in 2018, waarvoor in januari 2017 de eerste knopen worden doorgehakt. Een druk jaar wacht ons (zoals altijd), dus kom meedoen!

Deze column is eerder geplaatst op www.d66shertogenbosch.nl.

Deel dit bericht
Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.