K. Schippers, De hoedenwinkel

Beoordeling: 4 sterren

Nadat ik in BOEK Magazine een recensie had gelezen van De hoedenwinkel, zette ik deze direct op mijn verlanglijstje. Het verhaal en de sfeer die de kaft uitstraalde spraken me direct aan. En ik heb mij niet vergist, al ben ik ook niet volledig overtuigd geraakt van dit boek.

De hoedenwinkel slaat je eigenlijk continu uit het lood. Je kunt niet rustig achteroverzakken met deze roman, maar moet ingespannen blijven lezen om alle sprongen en bochten die K. Schippers met de taal maakt te kunnen volgen. Dat maakt dat je als lezer telkens bang bent de weg kwijt te raken in dit boek en je ook regelmatig een stukje terug moet lezen om even te kijken waar je bent. Grappig genoeg heeft dat een mooie relatie met de inhoud: het dorp Landerije waar de straten nog geen namen hebben en je de weg ook kwijt kunt raken.

Het boek blijft echter wel continu boeien. Je wilt graag weten hoe het met de hoedenwinkel van Sonja af gaat lopen en met het uitvallen van de taal. Het spel met de werkelijkheid dat Schippers speelt door namen van bestaande locaties te veranderen (Ridderzaal wordt Gravenzaal, bijvoorbeeld) en de opbouw naar ‘september’ zorgen dat je iedere keer verder wilt en wilt weten wat er gaat gebeuren.

De vervreemding die dit fantasierijke verhaal met zich meebrengt sluit aan bij de traditie van het magisch realisme, zoals ook Hubert Lampo en  Belcampo magisch realisten zijn en aangezien ik sinds mijn (her)ontdekking van deze stroming aardig fan geworden ben, kan ook dit boek mij niet loslaten.

Toch heb ik ook enkele kanttekeningen bij het boek die mijn enthousiasme wat temperen. De poëtische schrijfstijl van Schippers en zijn continue verbuigingen van de taal zijn prachtig (het woord babyrinth voor de ruimte onder een tafel met stoelen waar enkele kinderen spelen), maar zijn ook erg vermoeiend. Het melancholieke sfeertje en bijpassende tempo maken het boek bij vlagen wat traag en met het regenachtige weer van de eerste week van januari toen ik dit boek las, begon dat soms te storen.

Al met al heeft K. Schippers een prachtig boek geschreven en kan ik niet wachten om een volgend boek van hem te bemachtigen.

Deel dit bericht
Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | MIEExpert | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.